Gyalogolj a vízért!
Kövesd a szennyvíz útját!

 

A fejlődő országokban nők és lányok naponta nagyjából 6 kilométert gyalogolnak vízért, így évente Afrikában összesen 140 millió „munkaórát” igényel ez a tevékenység. 1,8 milliárdnyian vannak olyanok, akik gyaníthatóan baktériumokkal és ürülékkel szennyezett vizet isznak. Az együttérzés kifejezése hívta életre a „Gyalogolj a vízért!” („Walking for Water”) nemzetközi akciót. A Duna Múzeum ennek jegyében idén az ötödik közös gyaloglásra buzdít mindenkit.

Mit kell tennetek?
Szervezzetek 6 km-es gyalogtúrát egy, a környéketeken lévő szennyvíztisztító telephez, vagy szennyvízátemelőhöz. Ezek általában a települések szélén található, kerítéssel elzárt területek, ahová csak engedéllyel, szakemberek kíséretében és 18 éves kor fölött szabad belépni, ezért elsősorban külső megtekintésre van lehetőség. Az egyik hátizsákba tegyetek 6 liter vizet, felváltva vigyétek és indulás! (Amikor visszaértek, igyátok meg, ne vesszen kárba a drága ivóvíz!)
(A településekre lebontott részletes adatbázis itt található: www.teszir.hu )

Kik?
Jelentkezhetnek baráti társaságok, kisebb közösségek, (max.30 fő) korosztályi megkötés nélkül. Természetesen a fiatalabbak mindig kérjenek fel legalább egy felnőttet kísérőnek. Mindenképpen biztonságos útvonalat válasszatok!

Amit várunk:

  1. Három, a kirándulás során készült fotó (jpg formátumban, max. 2 MB/kép).
  2. Térkép (lehet rajzolni is) az útvonalról, a szennyvíztelep elhelyezkedéséről mellékletként.
  3. Dokumentáció a táblázatban levő szempontok szerint, a pályázati felületen kitöltve:

Meddig?
A pályázatokat 2017. március 10.-én éjfélig töltsétek fel a pályázati felületre, az ott megadott formátumban!
Előtte regisztrálni itt tudtok: dunamuzeum.hu/moodle/login.

Értékelés:
A pályázat elsődleges célja a figyelemfelhívás, a közös élmény és együtt gondolkodás. Egy szakértő zsűri véleménye alapján az arra érdemes pályázatok közül sorsolással döntjük el 3 korosztályi bontásban, mely csapatok képviselői vehetnek részt a 2017. március 23-án Győrben rendezendő Országos Víz Világnap díjátadó ünnepségen. Az ünnepségen való részvételre lehetőséget kapó csapatok nevét 2017. március 16-án, a vizvilagnap.hu honlapon tesszük közzé. A beérkezett pályamunkákat a honlap "Nézegető" menüjében egy google térképen fogjuk megosztani.

 

1. A település neve

   

2. Mikor kezdődött a csatornázás a településen?

   

3. Hány százalékban megoldott a település szennyvízének elvezetése?

   

4. Milyen típusú szennyvízből keletkezik a településeteken a legtöbb?

   

5.Hány km szennyvíz csatornahálózat van a településen?

   

6. A településen keletkező szennyvizet megtisztítják (ha csak átemelő van, lehet, hogy más településen). Hová kerül a megtisztított szennyvíz (Duna, Mák-patak, stb)?

   

7.Hol (helység neve?) tisztítják meg a településeteken keletkező szennyvizet?

   

8. Ezeket az anyagokat szigorúan tilos a csatornába juttatni!

   

9. Ez történik a szennyvízzel a tisztítóban: (rövid leírás)

   

10. Rövid összefoglalás a kirándulás élményeiről, tapasztalatok, tanulságok.